„Magyarország az Európai Unióban – Helyünk Európában

Ilyen és ehhez hasonló közhelyes címek jutottak eszembe, noha maga a téma korántsem az. Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, sokunknak mégsem világos, mit jelent ez.

Pályázatom célja nem az, hogy általános, közismereti tudást közvetítsen az olvasók felé az Európai Unióról. Ezúttal nem az Unió szemszögéből tekintenénk Magyarországra, hanem Magyarország perspektívájából szemlélnénk az Uniót.

A legfontosabb kérdések, amikre a választ keresem: Magyarország milyen alkupozíciókkal rendelkezik az Európai Unióban? Mely szakpolitikák menetébe szólhat bele érdemben? Vajon tudja-e érdekeit érvényesíteni? Mely testületekben tud érvényesülni? Kik azok a magyar politikusok, akiknek brüsszeli tevékenységében bízhatunk? Mely felszólalásoknak kell jelentőséget tulajdonítanunk? Magyarország, a jó tanuló? Megéri ez nekünk?

Meglátásom szerint a magyar társadalom tagjai igen bizonytalanok az Európai Unióban betöltött szerepünket illetően. Állásfoglalásukat uniós tagságunkkal kapcsolatban leginkább pártszimpátiájuk és érzelmeik befolyásolják, és nem a tények ismerete.

A cikksorozat amellett, hogy az Európai Unió mindennapi működésébe enged betekintést – ezáltal objektívebbé, és szélesebb körűvé téve az olvasók ismereteit –, az identitásunk meghatározásában is segítséget nyújtana. Továbbá, reagálna az aktuális – kétértelmű (?) – Uniót illető hazai politikai retorikára.

A helyzetkép megrajzolását a más tagállamokkal való összehasonlítás segítené, ezen a téren különös figyelmet fordítanék Közép-Kelet-Európa országaira, s azon belül is Lengyelországra. Ez azért fontos, hogy a hozzánk hasonló történelmi múlttal, rendelkező, velünk együtt csatlakozott országhoz viszonyítsuk magunkat…”

 

Kedves brüsszeli tudósító, vagy a pályázati feltételeknek megfelelő egyetemista társam, ki bejáratos vagy az Unió mindennapi döntéshozatali köreibe!

 

Kérlek, egészítsd ki a pályázatot – 400 szó, ne feledd!, fordítsd is angolra és csatolj hozzá CV-t motivációs levéllel! – valósítsd meg a fenti a pályázati tervet! Irtó hálás lennék érte!

 

További részleteket a blogon találsz, vagy itt: http://mcc.hu/komaromy_osztondij

 

 

Hálásan köszönöm,

 

egy bizonytalan pályázatíró, és az Unióban is magyar állampolgár